Výživové střípky

25.9.2015

DÝŇOVÁ SEZÓNA JE TU!
Dýni můžeme vařit, dusit, péct nebo grilovat. My si z ní nejraději připravujeme dýňovou polévku. Není nad snadnou a rychlou teplou večeři!

DÝŇOVÁ POLÉVKA
– 1/2 dýně (máslová, hokkaido)
– Oloupeme, vydlabeme, nakrájíme, uvaříme do měkka, osolíme a rozmixujeme.
– Pro jemnější chuť můžeme přidat zakysanou smetanu, případně čerstvou bazalku. A hotovo.

Zralou dýni poznáme podle zaschlého stonku a matné kůry.
Dýně je nízkokalorická a vitamínová bomba, podívejme se na její nutriční hodnoty (na 100 g):
Kalorie 37kcal
Sacharidy 8,8g
Tuky 0,23g
Proteiny 8,8g
Vláknina 1,6g

pumpkin-green-1401364 pumpkin_soup_edited

8.9.2015

Chcete zdravě snídat?
Přinášíme vám vynikající DOMÁCÍ MÜSLI! 

Jak na to:
500 g ovesných vloček
170 g slunečnicových semínek
100 g sezamových, dýňových semínek
300 g arašídů
200 g ovocného pyré (přesnídávka)
25 g kakaa
50 g medu
50 g hnědého cukru
2 lžíce oleje
1 lžička soli
špetka mletého (strouhaného) zázvoru
špetka skořice

Vše smícháme a rozložíme na plech.
Pečeme 40 min při 150°.

Müsli je krásně křupavé a často zmizí dříve, než potká ranní misku s mlékem 🙂

IMG_1977_edited